Presbiopia

Wiki Article

Ce este presbiopia?

Presbiopia nu face parte dintre viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), ci reprezintă dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinată de scăderea puterii de acomodație a ochiului. Acomodația este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) își modifică forma, respectiv își mărește puterea dioptrică pentru a oferi o vedere clară de aproape.

Amplitudinea cu care cristalinul își modifică forma scade odată cu înaintarea în vârstă. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face excepție, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodată. Așadar, “cauza” apariției presbiopiei este reprezentată de înaintarea în vârstă, care determină pierderea elasticității cristalinului și structurilor oculare responsabile cu acomodația.


Cauze:

Se presupune că se produce o durificare progresivă a cristalinului (lentila transparentă din interiorul ochiului), urmată de scăderea puterii de focalizare a acestuia. De asemenea, cristalinul creşte permanent în dimensiuni şi, la un moment dat, acesta nu mai are loc să se deplaseze şi să-şi schimbe forma. Nu s-au descoperit metode de prevenire a apariţiei presbiopiei, dar există soluţii multiple de ameliorare a vederii.

Simptome:

Undeva după vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut: scăderea capacității de a vedea bine la aproape (citit, scris, telefon, ceas, etc.) și consecutiv nevoia de a „îndepărta” obiectele de dimensiuni mici de ochi pentru a le vedea clar.

Ochiul presbiop nu mai are acomodație suficientă, respectiv, chiar dacă vedem în continuare clar obiectele situate la distanță, trebuie să purtăm ochelari pentru citit. Aceștia vor fi necesari numai pentru activitățile pe care le desfășurăm la o distanță de 30-40 cm de ochi, iar dioptriile lor vor crește, mai accentuat până la vârsta de 50 de ani, de obicei, între 50 și 60 de ani progresia fiind mai lentă.

Tratament:

Fenomenul de îmbătrânire a ochiului este neplăcut pentru fiecare dintre noi și de multe ori este foarte greu de acceptat, în contextul numeroaselor transformări prin care trece organismul nostru odată cu înaintarea în vârstă. În momentul de față nu se cunoaște nici o modalitate de a împiedica apariția presbiopiei sau de a stopa progresia acesteia, dar avem la dispoziție mai multe metode de corectare și tratament.

Vorbim aici de metodele de corecție optică Optică București, care însă nu vindecă presbiopia și de tehnicile chirurgicale care permit tratamentul definitiv cu eliminarea necesității purtării ochelarilor de aproape.

Report this wiki page